Om du är beredd att lägga ner den tid som krävs, och följer punkterna i den här spaningen, ökar dina möjligheter att få ditt första styrelseuppdrag. Det skriver Håkan Broman, vd Styrelseakademien, i december månads styrelsespaning.
Efter förra spaningen, då jag skrev att bra styrelser oftast består av erfarna generalister, hörde en medlem av sig med den ytterst befogade frågan: Hur får jag då mitt första styrelseuppdrag?
Många har kanske upplevt styrelsearbetets moment 22: För att få styrelseuppdrag behöver du ha erfarenhet, men för att få styrelseerfarenhet behöver du ha styrelseuppdrag.
Frågan är alltså hur attraktiv din erfarenhet, din förmåga, är i styrelserummet.
Du behöver inte vara vd för ett större bolag eller huvudägare för att ta plats i en styrelse. Däremot är det en fördel om du har erkänd förmåga att ta till dig och ”sortera” information samt att kunna behandla strategiska frågor. Är du därtill en lagspelare har du ytterligare en egenskap som värdesätts i styrelserummet.
”Specialistkunskaper kan vara din gyllene biljett in i styrelserummet.”
Det handlar också om att du anpassar din ambition efter förutsättningarna. Att arbeta i styrelser för mindre bolag är väl så lärorikt. Du kommer närmare verksamheten och effekter av styrelsebeslut träder ofta fram tidigare än i större bolag. Se det som en del av din utvecklingsresa. Detta tillsammans med din utveckling i den dagliga operativa miljön gör dig över tid redo för att ta dig an styrelseuppdrag i större bolag.
Besitter du kunskaper inom till exempel digitalisering, AI, cybersäkerhet eller hållbarhet kan detta vara din gyllene biljett in i styrelserummet, särskilt om bolaget i fråga befinner sig i en omställningsfas. Ibland behöver generalisterna i en styrelse blandas upp med just den typen av specialister för att få in nya perspektiv i ett omställningsarbete.
Jag har kokat ner mina konkreta tips till dig som söker ditt första styrelseuppdrag till sex punkter. Om du är beredd att lägga ner den tid som krävs och följer punkterna har du väsentligt ökat dina möjligheter att erhålla ditt första uppdrag.
- Ha rätt utgångspunkt. Tänk inte: Jag vill in i den och den styrelsen för att det är bra för min karriär. Tänk i stället: Vad har jag att erbjuda? Vad tar jag med mig in i styrelserummet som inte redan finns där?
- Selektera och utvärdera. Inom vilka branscher och bolag tror du att din förmåga skulle kunna bidra till ett värdeskapande? Det är i dag tämligen enkelt att dissekera olika bolags prestation över tid. Som exempel kan du använda dig av Retrievers breda affärsdatabaser för att granska olika bolags prestation över tid. När du valt ut de bolag som du finner intressanta kan du börja kunna närma dig ägare och valberedningar till just den typen av bolag – förklara hur du tänkt och varför just du behövs för det aktuella bolaget. Vad är ditt bidrag?
- Uppdatera din Linkedinprofil. Den ska vara koncis och relevant. Inget ”fluff”, valberedningar och rekryterare ser igenom sådant.
- Utbilda dig och förkovra dig. Att ha formella kunskaper om bolagsstyrning och svensk bolagsordning är något valberedningar uppskattar. Se också till att förkovra dig inom till exempel cybersäkerhet. Genom att vara aktiv visar du att du vill ta till dig ny kunskap.
- Syns man finns man. Se till att ditt namn finns med hos företag som jobbar med exekutiv styrelserekrytering. Ta gärna regelbundna träffar med dem så att du ligger i deras top of mind. Nätverka!
- Ta det steg för steg. Det är en fördel med operativ bakgrund inom näringslivet för att få styrelseuppdrag, men givetvis inget formellt krav. Du kan börja din styrelsekarriär inom ideella föreningar och liknande organisationer. Acceptera att dessa uppdrag kanske inte är arvoderade. Se dem som en del av din inskolning. Att bry sig om andra är en god egenskap.
Foto: Morris Ehrling.