Mångfaldsprojektet, ett initiativ av Styrelseakademien Östsverige, är igång! Under ett års tid kommer elva företagare med olika bakgrund att drillas i styrelsearbete.
– Det här är en fantastisk chans att få lära sig mer om hur bolagsstyrelser fungerar, säger Lena Mourad, delägare, LEBA Ekonomibyrå i Norrköping. Bildtext: Lena Mourad och Stefan Bezo på uppstartslunchen hos Nordea i Norrköping.
När Yvonne Anglesjö för två år sedan blev verksamhetsledare för Styrelseakademien Östsverige slogs hon av bristen på mångfald hos utbildningsdeltagarna.
– Det var i stort sett bara svenska personer som anmälde sig. Jag tittade också på vår egen styrelse och kunde konstatera att vi inte hade någon med utländska härkomst där heller.
Yvonne kontaktade valberedningen angående detta och sedan i våras är Caxton Njuki, född i Uganda, styrelseledamot Styrelseakademien Östsverige. När Yvonne berättade för honom om sina tankar kring ett mångfaldsprojekt blev han eld och lågor.
– För mig är det här en dröm som blir verklighet. Både att kunna driva mångfaldsfrågor i min roll som styrelseledamot, men också att få vara delaktig i det här konkreta projektet. Det känns väldigt bra att kunna göra något på riktigt och inte bara prata om det, säger Caxton Njuki.
”För mig är det här en dröm som blir verklighet.”
Certifieringsutbildning
Nu är Yvonne, Caxton, ordförande Nils Ringborg tillsammans med den övriga styrelsen i Styrelseakademien Östsverige samt den ackrediterade styrelseutbildaren Peter Lindgren drivande i projektet som hade uppstartsträff fredag 8 november.
Under ett års tid kommer elva företagare med olika erfarenheter och bakgrund att under ledning av Peter Lindgren få gå certifieringsutbildningen Rätt fokus i styrelsearbetet och fördjupningsutbildningen Ökat fokus ekonomi.
Deltagarna får även möjlighet att under året ta in etablerade adjungerade styrelsearbetare i sina styrelser samt delta olika aktiviteter och erfarenhetsutbyten.
– Vi öppnar också upp för att de efter utbildningen ska kunna gå in som ledamöter i andra bolag, säger Yvonne Anglesjö.
En av deltagarna i projektet, Lena Mourad, äger LEBA Ekonomibyrå tillsammans med sin man. Hon har verkat i flera ideella styrelser, men har begränsad erfarenhet av bolagsstyrelser. Nu hoppas hon få nya infallsvinklar och djupare förståelse för hur en bolagsstyrelse fungerar.
– Mitt mål är att kunna arbeta effektivt i en styrelse, säger hon.
Spännande initiativ
Stefan Bezo, en annan av deltagarna, leder Bezo Group, en koncern inom bland annat bygg och fastighet. Han tycker att mångfaldsprojektet är ett spännande initiativ.
– Jag vill fördjupa mina kunskaper inom styrelsearbetet och jag tror att det här kan vara ett bra sätt att göra det på.
Mångfaldsprojektet har blivit möjligt tack vare Nordea och Handelsbanken i Norrköping samt John Lennings stipendiefond.
Om projektet faller väl ut är Yvonne Anglesjö öppen för att ta in nya adepter nästa år.
– Jag ser det här som en långsiktig satsning, säger hon. Tillväxt kommer när vi tar vara på varandras olika erfarenheter och synsätt.
Text: Lotta Byqvist