För bolagens styrelser blir frågan om investeringar i AI än mer komplex eftersom fler alternativ till plattformsutveckling och applikationer kommer att finnas. Utvecklingen öppnar förhoppningsvis på sikt nya innovativa, möjligheter för svenska och europeiska bolag.
DeepSeek grundades 2023 av Liang Wenfeng, som även var med och startade hedgefonden High-Flyer. Ursprungligen fokuserade High-Flyer på AI-baserade investeringar, men expanderade senare till bredare AI-forskning, vilket ledde till skapandet av DeepSeek.
Det kinesiska bolaget lanserade i januari sin första publika modell, DeepSeek-R1, som utvecklats med fokus på kostnadseffektivitet och prestanda. Med en utvecklingskostnad (enligt uppgift från bolaget) under 6 miljoner dollar skall DeepSeek ha använt innovativa träningsmetoder och algoritmer för att minimera resurskraven. Om kostnaden 6 miljoner dollar avser sista etappen eller om det omfattar utvecklingen av hela plattformen framgår inte – summan ifrågasätts av AI-experter.
En drivkraft har varit hindren att storskaligt kunna använda de mest avancerade amerikanska chipen (Nvidia). Enligt preliminära siffor kräver DeepSeek betydligt mindre datakraft (energi) och äldre, mindre kraftfulla chip. DeepSeek-R1 presterar starkt inom specifika områden som matematiskt problem och kodning. OpenAI:s modeller, som GPT-4, är (just nu) mer mångsidiga inom naturlig språkförståelse, översättning och kreativt skrivande – vilket speglar en bredare kunskapsbas.
Bolaget har valt en öppen källkodsstrategi, vilket möjliggör för utvecklare att fritt analysera, använda, ändra och implementera i sina modellen. Denna öppna strategi kan främja samarbete och innovation inom AI-community. Modeller som GPT-4 är inte öppna men där tillgång till tekniken ges via kommersiella partnerskap och betalda API-tjänster. Detta säkerställer kontroll över användningen och upprätthållandet av säkerhets- och etiska standarder.
Lanseringen av DeepSeek-R1:s påverkade teknikindustrin märkbart. Dess kostnadseffektiva och öppna natur har utmanat existerande modeller, vilket bland annat lett till att aktiekurser för stora teknikföretag som Nvidia initialt sjönk när investerare omvärderat konkurrenssituationen.
Många frågor avseende säkerheten och censur av information återstår att få svar på. Det finns alla anledning att vara försiktigt och ta information runt appen med en nypa salt. Ett flertal länder har helt eller delvis blockerat appen, exempelvis USA, Italien, Australien och Sydkorea.
Eftersom källkoden är öppen kan befintliga AI-bolag i Europa och USA analysera och använda koden eller delar av koden. Det viktigaste – om tekniken runt DeepSeek nu stämmer – är att bolag i Sverige och Europa kan utveckla konkurrenskraftiga AI-lösningar utan tillgång till avancerad och dyr amerikansk teknik. På nedsidan kan även ”icke seriösa” utvecklare utnyttja koden. Det blir mycket spännande att följa den fortsatta utvecklingen.
Text: Christer Nilsson